Skip to main content

Current Affairs 2021

  Current Affairs 1 November, 2021 Current Affairs 29 October, 2021 Current Affairs 28 October, 2021

Current Affairs 28 Oct, 2021

28 October 2021 Current Affairs✅  | Current Affairs for Various Exams๐Ÿ“ | gkdaily55.blogspot.com


 1. Who has been elected as the President of Uzbekistan recently?

Ans: Shavkat Mirziyoyev


2. Vigilance Awareness Week -

 Ans: 26 October - 1 November


3. Who has recently launched India's first voice based social media app Hootee?

Ans: Rajinikanth


4. Recently which state has been given the award for the most film friendly state of India? 

Ans: Sikkim


5. Who has recently won the men's singles title in Denmark 2021?

Ans: Victor Axelson


6. Recently who has been selected for the 2022 Joseph A. Cushman Award? 

Ans: Dr. Rajiv Nigam


7. Which state has recently announced free education scheme? 

Ans: Haryana


8. Where is India's first test tube bunny buffalo calf born recently? 

Ans: Gujarat


9. Which city has recently won the award for the city with the most sustainable transport system? 

Ans: Kochi


10. Whose new book 'Sunrise Over Ayodhya: Nationhood in Our Times' has been launched recently? 

Ans: Salman khurshid


11. In which Indian city the Radio over Internet Protocol system has been inaugurated?

Ans: Kolkata


12. The Government of India and who has signed a loan financing agreement to promote urban mobility in Mizoram?

Ans: Asian Development Bank


13. Which country has recently launched "National Infrastructure Fund"?

Ans: Saudi Arabia


14. Which country has announced that it will achieve "net zero" greenhouse gas emissions level by the year 2060?

Ans: Saudi Arabia


15. Which country's Navy Chief Admiral M. Shaheen Iqbal has visited India?

Ans: Bangladesh


16. According to the data released by the sample registration system, the infant mortality rate in India has come down to how much?

Ans: 30


17. Who has planned to set up a panel for the National Employment Policy?

Ans: Central Government


18. When is the World Audio-Visual Heritage Day celebrated?

Ans: 27 October


19. The first case of Zika virus has been reported from Kanpur in which state of India?

Ans: Uttar Pradesh


20. Which ministry has constituted a National Steering Committee?

Ans: Ministry of Education



----------


1. เคนाเคฒ เคนी เคฎें เค‰เคœ्เคฌेเค•िเคธ्เคคाเคจ เค•े เคฐाเคท्เคŸ्เคฐเคชเคคि เค•े เคฐूเคช เคฎें เค•िเคธे เคšुเคจा เค—เคฏा เคนै ?

- เคถाเคตเค•เคค เคฎिเคฐ्เคœिเคฏोเคฏेเคต


2. เคธเคคเคฐ्เค•เคคा เคœाเค—เคฐूเค•เคคा เคธเคช्เคคाเคน 

- 26 เค…เค•्เคŸूเคฌเคฐ - 1 เคจเคตंเคฌเคฐ


3. เคนाเคฒ เคนी เคฎें เค•िเคธเคจे เคญाเคฐเคค เค•ा เคชเคนเคฒा เคตॉเค‡เคธ เคฌेเคธ्เคก เคธोเคถเคฒ เคฎीเคกिเคฏा เคเคช เคนूเคŸे เคฒॉเคจ्เคš เค•िเคฏा เคนै? 

- เคฐเคœเคจीเค•ांเคค


4. เคนाเคฒ เคนी เคฎें เค•िเคธ เคฐाเคœ्เคฏ เค•ो เคญाเคฐเคค เค•ा เคธเคฐ्เคตाเคงिเค• เคซिเคฒ्เคฎ เค…เคจुเค•ूเคฒ เคฐाเคœ्เคฏ เค•ा เคชुเคฐเคธ्เค•ाเคฐ เคฆिเคฏा เค—เคฏा เคนै? 

- เคธिเค•्เค•िเคฎ


5. เคนाเคฒ เคนी เคฎें เค•िเคธเคจे เคกेเคจเคฎाเคฐ्เค• 2021 เคฎें เคชुเคฐुเคท เคเค•เคฒ เค•ा เค–िเคคाเคฌ เคœीเคค เคฒिเคฏा เคนै? 

- เคตिเค•्เคŸเคฐ เคเค•्เคธेเคฒเคธเคจ


6. เคนाเคฒ เคนी เคฎें เค•िเคธे 2022 เคœोเคธेเคซ เค เค•ुเคถเคฎैเคจ เคชुเคฐเคธ्เค•ाเคฐ เค•े เคฒिเค เคšुเคจा เค—เคฏा เคนै? 

- เคกॉ. เคฐाเคœीเคต เคจिเค—เคฎ


7. เคนाเคฒ เคนी เคฎें เค•िเคธ เคฐाเคœ्เคฏ เคจे เคฎुเคซ्เคค เคถिเค•्เคทा เคฏोเคœเคจा เค•ी เค˜ोเคทเคฃा เค•ी เคนै?

- เคนเคฐिเคฏाเคฃा


8. เคนाเคฒ เคนी เคฎें เค•เคนाँ เคญाเคฐเคค เค•ा เคชเคนเคฒा เคŸेเคธ्เคŸ เคŸ्เคฏूเคฌ เคฌเคจ्เคจी เคญैंเคธ เค•ा เคฌเค›เคก़ा เคชैเคฆा เคนुเค† เคนै? 

- เค—ुเคœเคฐाเคค


9. เคนाเคฒ เคนी เคฎें เค•िเคธ เคถเคนเคฐ เคจे เคธเคฐ्เคตाเคงिเค• เคŸिเค•ाเคŠ เคชเคฐिเคตเคนเคจ เคช्เคฐเคฃाเคฒी เคตाเคฒे เคถเคนเคฐ เค•ा เคชुเคฐเคธ्เค•ाเคฐ เคœीเคคा เคนै? 

- เค•ोเคš्เคšि


10. เคนाเคฒ เคนी เคฎें เค•िเคธเค•ी เคจเคˆ เคชुเคธ्เคคเค• 'เคธเคจเคฐाเค‡เคœ เค“เคตเคฐ เค…เคฏोเคง्เคฏा: เคจेเคถเคจเคนुเคก เค‡เคจ เค†เคตเคฐ เคŸाเค‡เคฎ्เคธ' เคฒांเคš เค•ी เค—เคˆ เคนै?

- เคธเคฒเคฎाเคจ เค–ुเคฐ्เคถीเคฆ


11. เคญाเคฐเคค เค•े เค•िเคธ เคถเคนเคฐ เคฎें เคฐेเคกिเคฏो เค“เคตเคฐ เค‡ंเคŸเคฐเคจेเคŸ เคช्เคฐोเคŸोเค•ॉเคฒ เคธिเคธ्เคŸเคฎ เค•ा เค‰เคฆ्เค˜ाเคŸเคจ เคนुเค† เคนै ?

Ans: เค•ोเคฒเค•ाเคคा


12. เคญाเคฐเคค เคธเคฐเค•ाเคฐ เค”เคฐ เค•िเคธเคจे เคฎिเคœोเคฐเคฎ เคฎें เคถเคนเคฐी เค†เคตाเค—เคฎเคจ เค•ो เคฌเคข़ाเคตा เคฆेเคจे เค•े เคฒिเค เคตिเคค्เคคเคชोเคทเคฃ เค‹เคฃ เค•े เคธเคฎเคौเคคे เคชเคฐ เคนเคธ्เคคाเค•्เคทเคฐ เค•िเค เคนै ?

Ans: เคเคถिเคฏाเคˆ เคตिเค•ाเคธ เคฌैंเค•


13. เคนाเคฒ เคนी เคฎें เค•िเคธ เคฆेเคถ เคจे "เคจेเคถเคจเคฒ เค‡ंเคซ्เคฐाเคธ्เคŸ्เคฐเค•्เคšเคฐ เคซंเคก" เคฒॉเคจ्เคš เค•िเคฏा เคนै ?

Ans: เคธเคŠเคฆी เค…เคฐเคฌ


14. เค•िเคธ เคฆेเคถ เคจे เค˜ोเคทเคฃा เค•ी เคนै เค•ि เคตเคน 2060 เคตเคฐ्เคท เคคเค• "เคถुเคฆ्เคง เคถूเคจ्เคฏ" เค—्เคฐीเคจเคนाเค‰เคธ เค—ैเคธ เค‰เคค्เคธเคฐ्เคœเคจ เค•ा เคธ्เคคเคฐ เคช्เคฐाเคช्เคค เค•เคฐ เคฒेเค—ा ?

Ans: เคธเคŠเคฆी เค…เคฐเคฌ


15. เค•िเคธ เคฆेเคถ เค•े เคจौเคธेเคจा เคช्เคฐเคฎुเค– เคเคกเคฎिเคฐเคฒ เคเคฎ. เคถाเคนीเคจ เค‡เค•เคฌाเคฒ เคญाเคฐเคค เค•े เคฆौเคฐे เคชเคฐ เค†เคฏे เคนै ?

Ans: เคฌांเค—्เคฒाเคฆेเคถ


16. เคจเคฎूเคจा เคชंเคœीเค•เคฐเคฃ เคช्เคฐเคฃाเคฒी เค•े เคฆ्เคตाเคฐा เคœाเคฐी เค†ंเค•เคก़ों เค•े เค…เคจुเคธाเคฐ, เคญाเคฐเคค เคฎें เคถिเคถु เคฎृเคค्เคฏु เคฆเคฐ เค—िเคฐเค•เคฐ เค•िเคคเคจी เคนो เค—เคฏी เคนै ?

Ans: 30


17. เค•िเคธเคจे เคฐाเคท्เคŸ्เคฐीเคฏ เคฐोเคœเค—ाเคฐ เคจीเคคि เค•े เคฒिเค เคชैเคจเคฒ เค—เค िเคค เค•เคฐเคจे เค•ी เคฏोเคœเคจा เคฌเคจाเคฏीं เคนै ?

Ans: เค•ेंเคฆ्เคฐ เคธเคฐเค•ाเคฐ


18. เคตिเคถ्เคต เคถ्เคฐเคต्เคฏ-เคฆृเคถ्เคฏ เคตिเคฐाเคธเคค เคฆिเคตเคธ เค•เคฌ เคฎเคจाเคฏा เคœाเคคा เคนै ?

Ans: 27 เค…เค•्เคŸूเคฌเคฐ


19. เคญाเคฐเคค เค•े เค•िเคธ เคฐाเคœ्เคฏ เค•े เค•ाเคจเคชुเคฐ เคธे เคœीเค•ा เคตाเคฏเคฐเคธ เค•ा เคชเคนเคฒा เคฎाเคฎเคฒा เคธाเคฎเคจे เค†เคฏा เคนै ?

Ans: เค‰เคค्เคคเคฐ เคช्เคฐเคฆेเคถ


20. เค•िเคธ เคฎंเคค्เคฐाเคฒเคฏ เคจे เคเค• เคฐाเคท्เคŸ्เคฐीเคฏ เคธंเคšाเคฒเคจ เคธเคฎिเคคि เคฌเคจाเคฏीं เคนै ?

Ans: เคถिเค•्เคทा เคฎंเคค्เคฐाเคฒเคฏ

----------


Comments

Popular posts from this blog

๐Ÿ“”๐Ÿ“”เคช्เคฐเคฎुเค– เคชुเคฐुเคธ्เค•ाเคฐ เคเคตं เคธเคฎ्เคฎाเคจ๐Ÿ“”๐Ÿ“”

 ๐Ÿ“”๐Ÿ“”เคช्เคฐเคฎुเค– เคชुเคฐुเคธ्เค•ाเคฐ เคเคตं เคธเคฎ्เคฎाเคจ๐Ÿ“”๐Ÿ“” เคช्เคฐเคถ्‍เคจ 1- เคœ्เคžाเคจเคชीเค  เคชुเคฐเคธ्‍เค•ाเคฐ เค•िเคธ เค•्เคทेเคค्เคฐ เคตाเคฒों เค•ो เคฆिเคฏा เคœाเคคा เคนै-  เค‰เคค्‍เคคเคฐ - เคธाเคนिเคค्‍เคฏ  เคช्เคฐเคถ्‍เคจ 2- 'เค…เคฐ्เคœुเคจ เคชुเคฐเคธ्‍เค•ाเคฐ' เค•िเคธเคธे เคธंเคฌंเคงिเคค เคนै-  เค‰เคค्‍เคคเคฐ - เค–ेเคฒเค•ूเคฆ  เคช्เคฐเคถ्‍เคจ 3- เค•िเคธ เค•्เคทेเคค्เคฐ เคฎें เค…เคธाเคงाเคฐเคฃ เคฏोเค—เคฆाเคจ เค•े เคฒिเค เคถांเคคिเคธ्‍เคตเคฐूเคช เคญเคŸเคจाเค—เคฐ เคชुเคฐเคธ्‍เค•ाเคฐ เคฆिเคฏा เคœाเคคा เคนै-  เค‰เคค्‍เคคเคฐ - เคตिเคœ्เคžाเคจ  เคช्เคฐเคถ्‍เคจ 4- เค—्เคฐैเคฎी เคชुเคฐเคธ्‍เค•ाเคฐ เค•िเคธ เค•्เคทेเคค्เคฐ เคฎें เคฆिเคฏा เคœाเคคा เคนै-  เค‰เคค्‍เคคเคฐ - เคธंเค—ीเคค  เคช्เคฐเคถ्‍เคจ 5- 'เคจॉเคฐ्เคฎเคจ เคฌोเคฐเคฒोเค— เคชुเคฐเคธ्‍เค•ाเคฐ' เค•िเคธ เค•्เคทेเคค्เคฐ เคฎें เคฆिเคฏा เคœाเคคा เคนै-  เค‰เคค्‍เคคเคฐ - เค•ृเคทि  เคช्เคฐเคถ्‍เคจ 6- เคฐाเคท्‍เคŸ्เคฐीเคฏ เคเค•เคคा เคชเคฐ เคฌเคจी เคธเคฐ्เคตोเคค्‍เคคเคฎ เคซीเคšเคฐ เคซिเคฒ्‍เคฎ เค•ो เค•िเคธ เคชुเคฐเคธ्‍เค•ाเคฐ เคธे เคธเคฎ्‍เคฎाเคจिเคค เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै-  เค‰เคค्‍เคคเคฐ - เคจเคฐเค—िเคธ เคฆเคค्‍เคค เคชुเคฐเคธ्‍เค•ाเคฐ  เคช्เคฐเคถ्‍เคจ 7- 'เคฐैเคฎเคจ เคฎैเค—्‍เคธेเคธे เคชुเคฐเคธ्‍เค•ाเคฐ' เค•िเคธ เคฆेเคถ เคฆ्เคตाเคฐा เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै-  เค‰เคค्‍เคคเคฐ - เคซिเคฒीเคชींเคธ  เคช्เคฐเคถ्‍เคจ 8- เคชुเคฒिเคค्‍เคœเคฐ เคชुเคฐเคธ्‍เค•ाเคฐ เค•िเคธ เค•्เคทेเคค्เคฐ เคฎें เคช्เคฐเคฆाเคจ เค•िเคฏा เคœाเคคा เคนै-  เค‰เคค्‍เคคเคฐ - เคชเคค्เคฐเค•ाเคฐिเคคा  เคช्เคฐเคถ्‍เคจ 9- เค•เคฒिंเค— เคชुเคฐเคธ्‍เค•ाเคฐ เคฆिเคฏा เคœाเคคा เคนै-  เค‰เคค्‍เคคเคฐ - เคตिเคœ्เคžाเคจ เค•ो เคฒोเค•เคช्เคฐिเคฏ เคฌเคจाเคจे เค•े เคฒिเค  เคช्เคฐเคถ्‍เคจ 10- เค•िเคจ เค‰เคชเคฒเคฌ्เคงिเคฏों เค•े เคฒिเค 'เค—्‍เคฒोเคฌเคฒ 50...

1 November 2021 Current Affairs

๐Ÿ“– Current Affairs | Important Gk Questions |  Q.1: Recently in which city the Ministry of Earth Sciences (MoES) has launched India's first manned ocean mission 'Samudrayaan'? Ans: Chennai Q.2: What percentage exemption has been announced by the Odisha government on motor vehicle tax and registration fee on electric vehicles? Ans: 100 percent Q.3: According to a report of NITI Aayog, how many crore people of India do not have any health insurance Ans: 40 crores Q.4: UIDAI has sought exemption from which bill from the Government of India? Ans: Personal Data Protection Bill Q.5: Which former Supreme Court judge has been appointed as the chairman of the National Company Law Appellate Tribunal (NCLT) by the government? Ans: Ashok Bhushan Q.6: National Unity Day is celebrated on which day? Ans: 31 October Q.7: Who has become the first player in the world to take 100 wickets in T20 International cricket (53 matches) Ans: Ashid Khan Q.8: Who has been assigned the responsibility of...

NDA Enterance Exam Pattern 2021

 NDA Exam Pattern is set by the UPSC. There is a written exam that the candidates need to pass. Then the qualified candidates have to pass the SSB interview. Candidates who qualify both the written test and the interview will be eligible to enrol themselves into the National Defence Academy. The written exam has two papers carrying a total mark of 900. In this article, we will discuss the NDA exam pattern in detail, the duration of the exam, question topics, etc. At the end of the article, we shall reveal some tips that will help you crack the exam. So, read on to know more about the NDA exam pattern. NDA 2021 Exam Date : November 14, 2021 NDA Exam Pattern -Summary  NDA Exam will have two parts- written exam and interview. The written exam will consist of two papers - Mathematics and General Ability Test (GAT). The Mathematics paper is for 300 marks. The GAT paper will carry 600 marks. So, the written exam will carry a total of 900 marks. The Mathematics question will be up to...